Rgb Nedir ?


Rgb Nedir ?

RGB; kırmızı (R, red), yeşil (G, green), mavi (B, blue) den oluşan, TV, bilgisayar ekranı gibi dijital ekranlarda kullanılan renk uzayını oluşturan ana ışık renkleridir. RGB renk uzayında ara renkler, bu üç rengin farklı oranlarda karışmasıyla elde edilir. Bu renklerin % 100 oranda karışması sonucunda ise ortaya parlak bir beyaz (ışık) çıkmaktadır. 

Eklemeli Renkler – Eklemeli Sentez

RGB ışık renklerinin birbirleriyle %100 oranında karışması, karışıma ışık eklediği için bu olaya eklemeli sentez, bu renklere ise eklemeli renkler denir. Işık renklerinin ikişer ikişer %100 oranda birleşmesi sonucu, çıkarmalı renkler dediğimiz ve baskıda kullandığımız pigment renkleri oluşmaktadır. Bu renkler ışık renklerine göre daha koyudur.

Çıkarmalı Renkler – Çıkarmalı Sentez

CMY yani Cyan (orta yoğunlukta doğal bir mavi), magenta (morumsu bir kırmızı) ve yellow (sarı) pigment renklerinin birleşiminden ışığın çıkmasıyla  oluşan senteze çıkarmalı sentez, renklere ise çıkarmalı renkler denir. Bu üç rengin %100 oranında birleşiminden koyu bir kahverengi (siyaha çalan) çıkmaktadır. Tam siyah çıkmadığı için bu renklere baskıda K (key(anahtar), kontrast) yani siyah renk eklenerek basılı görsellerde kontrast ve derinlik sağlanmaktadır.

Adobe RGB 1998

SRGB ve CMYK renk uzaylarını kapsamaktadır. LAB renk uzayının %50 sini içermektedir. SRGB yerine Adobe RGB kullanarak cyan ve yeşilin gamutunu arttırmış olursunuz. Magenta turuncu ve sarı renklerdeki yoğunluğuyla ise örn; bir gün batımı resminde çok daha canlı resimler elde edilebilir. Adobe RGB karanlık ve gölge konusunda henüz SRGB ötesine geçebilmiş değildir fakat koyu yeşillerde avantaj halen Adobe RGB dedir.

Adobe RGB ile birlikte SRGB nin en büyük sorunu olan yüksek orandaki doymuş renkleri (saturated colors) içermemesi sorunu da çözülmüştür. Doymuş renk; rengin en saf, en canlı halidir. Yüksek doygunluğa sahip renklerde grileşme ve kirlenme yoktur. Doygunluk oranı fazla olan renk daha parlak, doygunluk oranı daha az olan renk ise daha solgun görünmektedir.  Adobe RGB,  bu özelliklerine rağmen sadece grafik tasarım alanında ve orta seviyedeki fotoğraf makinelerinde kullanılmaktadır.

SRGB 1996
Monitörler, yazıcılar ve internet kullanımı için HP ve Microsoft tarafından 1996 yılında oluşturuldu. Buradaki S in anlamı standartdır. Adobe programları varsayılan olarak SRGB kullanmaktadır. Photoshop, Illustrator ve Indesign programlarında Edit menüsünden convert to profile veya assign profile seçeneklerinden renk uzayını değiştirebilirsiniz.

Bit Derinliği

Pikseller; bilgisayarın matbaa sektörüne girdiği 1985’li yıllarda bu kadar akıllı değillerdi. Yani pikseller sadece siyah ve beyazı algılayabiliyorlardı. Siyah ve beyaz olabilmeleri için de bitler tarafından onlara gönderilecek sayısal bilgilere ihtiyaçları vardı. Bit aslında elektronik bir titreşimdir. Bu titreşimler iki şekilde sinyal verir, on veya off sinyali. Bu durumda da piksellere gönderilen sayısal bilgiler oluşur ( 1 ve 0). Sayısal sinyaller 1 olduğunda siyah piksel, 0 olduğunda ise beyaz piksel oluşur. 

İlk zamanlarda monütörler 1 bitlik bir hafızaya sahipti çünkü pikseller sadece 1 bite ait olan sinyallari algılayabiliyordu, bir defada 1 bitten alınan sinyallerle piksel ya beyaz ya da siyah olabiliyordu, yani ara tonlar yoktu. Daha sonra 2 bitli monütörler çıktı. Bu monütörlerle her piksel 2 bitin gönderdiği sinyalleri bir kerede algılayabiliyordu. Böylece gelen bu sinyallerle 4 çeşit renk oluşturabiliyorlardı.

Dört renk sayısal olarak 11, 00, 10, 01 olarak ifade edilmekte. 01 ve 10 grinin tonlarını oluşturmaktadır.
Monitör pikselleri gittikçe akıllandı 4, 8 bitten sonra 32 bite kadar piksellerin bitleri algılayabildikleri monitörler kullanılmaya başlandı. Bit sayıları arttıkça ara tonlar arttı ve görüntü kalitesi yani netliği yükseldi. Bütün bu gelişmelerden sonra bit derinliği denen bir kavram ortaya çıktı ve bit sayısına göre renk hesaplamasının yapılabilmesi için bir formül geliştirildi. 
Bu formüle göre siyah ve beyaz renkler taban kabul edildi, bu tabanın üssünü bit sayısı oluşturdu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Translate »